Příprava zelí na kysání.

Konečně se podařilo zorganizovat dlouho plánované krouhání a šlapání zelí. Pro naši úplnou spokojenost jsme si vybrali zelí z Biodynamické farmy Bemagro. Byla to opravdu roztomilá tradiční podzimní akce. Nejprve je třeba pořádně umýt nohy. Prožili jsme, jak se krásná ornamentální struktura zelí proměňuje nejprve v načechranou křehkou hmotu a pak se, vlivem přidávané soli a sličných ženských nožiček změní ve šťavnaté, voňavé zelné jezírko. Z něj je potřeba odebrat vodu, přidat kmín a pro pestrost i jablíčka. Když je všechno zkrouháno a sešlapáno, kadečka se zakryje víkem a do horního žlábku se nalije voda, aby se zabránilo přístupu vzduchu. Teď už jen nasloucháme, jak to uvnitř pracuje, bublá a brzy budeme ochutnávat kyselé zelíčko.